Пишете ни

Новина

Студенти по право и току-що завършили юристи запознават ученици с правата им

През миналата година група млади прависти – студенти в последните курсове и току-що завършили образованието си юристи, се сдружават в организация, която наричат „Академия за гражданско образование“. С подкрепата на донори, те вече втора година развиват полезна дейност.  Понеже държавното образование по правило пренебрегва темата за правата на хората и за това как да ги защитаваме, налага се с образование по тези въпроси да се занимават НПО-та. Ето разказа на един от най-активните дейци на тази НПО, Васил Лозанов, учител по етика и право и наскоро завършил образованието си юрист, за това, което той  и колегите му правят напоследък:

„През предходните три съботи на м. ноември, ученици от цяла София заделяха по няколко час от почивния си ден, но не за да ги посветят на видео игри или други забавления, а с идеята да научат малко повече за собствените си права и задължения като граждани на републиката. Техни наставници в това интересно начинание, наречено „Академия за гражданско образование“, бяха студенти по право или наскоро завършили юристи, които също посвещаваха няколко от часовете си за почивка на благородната образователна кауза.

„Академията за гражданско образование“ се зароди миналата година като проект, който за огромно щастие продължава съществуването си и през 2017 – 2018 г. Идеята е колкото проста, толкова и необходима – ограмотените вече в материята на гражданското общество и демократични течения настоящи студенти да се срещат с бъдещите студенти, учениците, и да им разказват на разбираем и достъпен език всичко онова, което не се учи в училище (а би трябвало!) за това как да бъдеш пълноправен член на обществото.

Екипът ни се състои изключително от юристи, които съчетават в себе си едновременно знанието в конкретната материя, желанието да споделят това знание, както и рядко съчетаната с тях лекота на изказа, така че думите им да бъдат напълно разбрани. По-голямата част от нас  имат опит от миналата година, а някои се занимават с подобна дейност от почти 5 години, като сред нас има не само студенти и практикуващи юристи, но и учители.

Първите три седмици на „Академията“ бяха посветени на едни от най-ключовите въпроси – държавата, нейното устройство и функционирането на институциите ѝ, разделението на властите, човешките и гражданските права и тяхната защита, гражданската, наказателната и административно-наказателната отговорност, както и дисциплинарната власт на работодателя над неговите служители и други. На всяка от дискусиите имаше близо 100 ученици, като всеки следващ път броят им нарастваше, а с това и ентусиазмът ни и осъзнаването, че вършим нещо наистина значимо.

В края на ноември с темата за свободата на словото, ще се отбележи края на софийската „Академия“. Това обаче не е финалът на проекта, а само поантата на началната му фаза. Предстои да изнесем същите уроци пред ученици от шест по-малки български града, които често остават по-скоро в периферията на подобни инициативи. Сред тях са Гоце Делчев, Велинград и Видин, а фиксирането и обявяването на останалите тепърва предстои. Пътят напред изглежда вълнуващ и нямаме търпение да видим до какво ще ни доведе, но не се съмняваме, че ни очакват светли хоризонти.“

Източник: Маргиналия

Към новини